maanantai 22. huhtikuuta 2013

Loppuhuipennuksen lopullinen lukulista

Lukulistat – Ikäryhmittäin ja aihealueittain

13–15

Amsterdam, Anne F. ja minä - Rannela, Terhi

Kerttu seilaa ensimmäistä kertaa rakkauden ristiaallokossa ja koettaa siinä samalla selvittää omaa seksuaali-identiteettiään, sekä vähän muutakin identiteettiään, oppaanaan villi kirjailijaäitinsä ja merenään sateinen Amsterdam.
seksuaalisuus, uusperhe

Ihan kivat kasvot – Hogan, Mary

Hayley, 16 v., asuu Kalifornian Santa Monicassa, jossa ihan kaikki ovat laihempia kuin hän eikä äitikään ole painon suhteen ymmärtäväinen. Sitten Hayley lähtee kielikurssille Italiaan, eikä mikään ole enää samoin.
paino-ongelmat, ulkonäkö

Matkalla nörttiyden ytimeen – Halpern, Julie

Kun yhtäkkiä kasvaa ihan erilleen ystävistään, on ruvettava etsimään omaa itseään. Jessien on aika astua rohkeasti ulos turva-alueeltaan ja myöntää olevansa ehkä nopan verran nörtti.
identiteetti, elämän mullistukset

Onnea matkaan, Robinson – Marx, Vibeke

Robertin äiti sairastuu syöpään ja Robert pelkää, ettei isäpuoli Michael halua häntä enää mikäli äiti kuolee. Niinpä Robert karkaa etsimään omaa oikeaa isäänsä Pierreä, josta hän tietää ainoastaan sen, että tämä työskentelee sirkuksessa.
läheisen menettäminen, perheongelmat, uusperhe

Tähtityttö – Spinelli, Jerry

Tarina oman identiteetin tärkeydestä, ihmisten tarpeesta lokeroida toisiaan ja kyvyttömyydestä hyväksyä erilaisuutta, sekä ennen kaikkea siitä, mikä tekee yksilöstä yksilön.
identiteetti, koulukiusaaminen

Ihana meri – Poutanen, Kira

Julia on varakkaan perheen ainoa tytär, joka haluaa menestyä koulussa. Hänen kaveripiirinsä koostuu äärimmäisen kilpailuhenkisistä tytöistä, jotka koulun lisäksi piittaavat vain ulkonäöstään. Julia päättää tulla laihaksi, kauniiksi ja vahvaksi, vahvemmaksi kuin kukaan muu.
syömishäiriöt, ulkonäkö

Jos vielä jään – Forman, Gayle

Mia menettää perheensä auto-onnettomuudessa ja vajoaa itse koomaan. Hänet on vangittu ruumiinsa ulkopuolelle ja hänen on päätettävä lähteäkö perheensä mukana tuonpuoleiseen vai jäädäkö tähän maailmaan.
läheisen menettäminen, onnettomuudet, rakkaus

15–17

Lukossa – Halse Anderson, Laurie

Melindalla on järjettömän kokoinen möykky sisällään eikä hän voi kertoa siitä kenellekään. Muut eivät ymmärrä ja kiusaavat, koska Melinda ei puhu.
raiskaus, koulukiusaaminen

Filmi poikki! Ensi-ilta tänään torstaina – Marttila, Hanna Marjut

Torstai haluaa isona elokuvaohjaajaksi. Harmi vaan, että Torstain molemmat vanhemmat ovat alkoholisteja ja Torstain siskokin on raskaana, vaikkei ole edes täysi-ikäinen. Todentuntuinen kuvaus alkoholistiperheen arjesta.
alkoholismi, perheongelmat

Taivaan tuuliin – Rannela, Terhi

Koskettava kertomus Aurasta, joka menettää äitinsä auto-onnettomuudessa ja jää keskelle välinpitämättömiä ja ymmärtämättömiä ihmisiä, kunnes törmää Henriin, joka mullistaa hänen maailmansa. Rankka kirja, ei suositella herkille!
kouluväkivalta, koulukiusaaminen, terrorismi, läheisen menettäminen, perheongelmat, uusperhe

Viilto – McCormick, Patricia

Calliella on veli, joka sairastaa todella pahaa astmaa, äiti, joka on jatkuvasti hermoromahduksen partaalla ja isä, joka tekee kaikkensa ollakseen mahdollisimman paljon poissa kotoa. Viilto on kertomus siitä, kun pitää jaksaa kaikkien muidenkin edestä.
viiltely, itsetuhoisuus, perheongelmat

Elämäni seinäruusuna – Chbosky, Stephen

Charlielle uusiin ihmisiin tutustuminen on hankalaa. Kun hän uskaltautuu eräässä futisottelussa juttelemaan Patrickille ja Samille, hänelle avautuu täysin uusi maailma parisuhteineen, juhlineen, tansseineen ja huumekokeiluineen.
huumeet, parisuhteet

Valoa valoa valoa – Huotarinen, Vilja-Tuulia

Kesällä 1986 kun Tshernobyl räjähtää, Mariia Ovaskainen rakastuu vaikean elämän eläneeseen Mimiin. Yhdessä he yrittävät selvitä ydinlaskeumasta, kuolleesta äidistä ullakolla ja kesästä, jonka he toivovat kestävän ikuisesti.
seksuaalisuus, perheongelmat, itsemurha, läheisen menettäminen

Willie itkupilli – Magorian, Michelle

Eletään toista maailmansotaa ja Lontoosta evakuoidaan lapsia maaseudun turviin. Yksi näistä lapsista on piesty, aliravittu ja surkea Willie, jolla on ylle ommellut alusvaatteet ja mustelmia ympäri kehoa. Hän joutuu Tom-sedän hoiviin, joka uskoo raittiin ilman parantaviin voimiin.
perheväkivalta, identiteetti

17–19

Ruohoa lunta – tuntematon tekijä

Alice lähtee eräänä iltana kaverinsa bileisiin ja päätyy ”maagiselle matkalle”, joka jättää viattomaan tyttöön lähtemättömän vaikutuksen. Tästä alkaa Alicen rankka alamäki, joka tuntuu vain syvenevän syvenemistään, mitä pidemmälle Alice kulkee.
huumeet, perheongelmat, seksi

Aivot pellolle – Niemi, Mikael

Kirjan nimettömän päähenkilön elämä päättyy, kun hänen sydämensä murskataan koulun käytävällä. Hän kirjoittaa runon, joka on hänelle vain runo, mutta jonka kaikki muut ymmärtävät väärin, jopa hänen ystävänsä Pål, joka saa runosta kimmokkeen tehdä jotakin todella hirveää.
koulukiusaaminen, kouluväkivalta, perheongelmat, identiteetti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti